Ο Μεγάλος Γκάτσμπυ



«Τι έκανε λέει; Και βέβαια μπορείς να επαναλάβεις το παρελθόν… θα τα φτιάξω όλα όπως ήταν πριν…θα δεις…»




Εξαιρετικό βιβλίο σε μετάφραση του Άρη Μπερλή


"Ο Σκοτ Φιτζέραλντ θα λάμψει σαν κομήτης στην αμερικάνικη λογοτεχνία της δεκαετίας του '20. Θα γνωρίσει την επιτυχία το 1920 ενώ ήταν μόλις 24 χρόνων με το πρώτο του μυθιστόρημα. Θα γράψει στα 28 του ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, τον "Μεγάλο Γκάτσμπυ" και θα προσπαθήσει να ενσαρκώσει το "Αμερικάνικο όνειρο", όπως άλλωστε έκανε κι ο δημοφιλής του ήρωας. Χρήμα, δόξα, έρωτας... στη Νέα Υόρκη του 1920".  







(πηγή κειμένου και φωτογραφιών:nautilus)


Για όσους δεν το έχουν διαβάσει το συστήνω ανεπιφύλακτα.  Έχει και μία καταπληκτική εισαγωγή από τον Άρη Μπερλή αλλά προτείνω να τη διαβάσετε στο τέλος. 

Για όσους το έχουν διαβάσει τρία κείμενα που έχω ξεχωρίσει:

Το λάθος του Γκάτσμπυ από τον Πιτσιρίκο

Για τον Μεγάλο Γκάτσμπυ από τον Άρη Μπερλή

Ο Μεγάλος Γκάτσμπυ από τον Ναυτίλο



Ένα βίντεο που αποτυπώνει την Νέα Υόρκη  το 1920



Το επίσημο τρέιλερ της ταινίας του Μπαζ Λούρμαν με πρωταγωνιστή τον Ντι Κάπριο  εδώ


Θα πάω να τη δω από περιέργεια. Λένε ότι αποτυπώνει πολύ πιστά την εποχή αλλά δεν εμβαθύνει τόσο πολύ στα χαρακτηριστικά των ηρώων.



2 σχόλια:

  1. ...από τα πολυαγαπημένα μου...γενικώς, συμπαθώ πολύ τον Scott Fitzerald. Είναι λυρικός και στοχαστικός, χωρίς να γίνεται "μουσειακός". Τώρα, όσον αφορά την κινηματογραφική μεταφορά, προτιμώ την εκδοχή με πρωταγωνιστή τον Robert Redford - ο οποίος προσδίδει εξαιρετική "λάμψη" στο χαρακτήρα του ήρωα, και βεβαίως, έχει στο πλευρό του την επίσης εξαιρετική Mia Farrow ως Νταίζυ.
    Γούστα είναι αυτά βέβαια...ο καθένας ας διαλέξει αυτό που του ταιριάζει καλύτερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μου άρεσαν στο βιβλίο όλες αυτές οι αντιθέσεις: Ανατολικής ακτής και Δυτικής ακτής, παλαιού χρήματος και νέου χρήματος,ρομαντικού και αγνού έρωτα εναντίον του "ψεύτικου" γάμου και τελικά της αλήθειας ενάντια στο ψέμα!
    Για τις ταινίες δεν έχω άποψη. Θα τις δω όμως από περιέργεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή