Η "Απαγορευμένη" ΕκπαίδευσηΜια ταινία για την εκπαίδευση με επίκεντρο την αγάπη, το σεβασμό, την ελευθερία και τη μάθηση.
-
Η παρούσα δημοσίευση εντάσσεται σε μια ανίχνευση, κάτω από τον τίτλο “Ελευθεριακή Εκπαίδευση”, των προτάσεων που υπήρξαν ή που αυτή τη στιγμή επιχειρούνται διεθνώς, για τη διαμόρφωση μιας ελευθεριακής παιδείας που αναζητεί την απελευθέρωση της γνώσης.
Η Απαγορευμένη Εκπαίδευση / La Educacion Prohibida / The Forbidden Education *
(με ελληνικούς υποτίτλους)

Η Απαγορευμένη Εκπαίδευση είναι ένα ντοκιμαντέρ που έχει ως στόχο να αμφισβητήσει τη λογική της σύγχρονης εκπαίδευσης και μέσα από προοδευτικές, αντισυμβατικές 
εκπαιδευτικές εμπειρίες θέτει την ανάγκη για ένα νέο εκπαιδευτικό πρότυπο.
Η Απαγορευμένη Παιδεία αποτελεί τροφή για προβληματισμό,  και προσπαθεί να πυροδοτήσει μια συζήτηση για τις βάσεις, τα θεμέλια της εκπαίδευσης, και την προώθηση της ανάπτυξης μιας ολοκληρωμένης παιδείας με επίκεντρο την αγάπη, το σεβασμό, την ελευθερία και τη μάθηση.
Η Απαγορευμένη Εκπαίδευση (ισπανικά: La Educacion Prohibida) είναι ένα ανεξάρτητο ντοκιμαντέρ που κυκλοφόρησε το 2012.
Περιγράφει ποικίλες εναλλακτικές πρακτικές εκπαίδευσης και αντισυμβατικά σχολεία στη Λατινική Αμερική και την Ισπανία, και περιλαμβάνει εκπαιδευτικές προσεγγίσεις όπως η λαϊκή επιμόρφωση, το σύστημα Μοντεσσόρι, η προοδευτική εκπαίδευση, η εκπαίδευση Βάλντορφ (Waldorf), η κατ οίκον διδασκαλία.
Το ντοκιμαντέρ χωρίζεται σε 10 θεματικά επεισόδια, που το καθένα παρουσιάζει μια διαφορετική πτυχή της εκπαίδευσης στο πλαίσιο του σχολείου και έξω από αυτό.
Τα θέματα περιλαμβάνουν την ιστορία του σχολικού συστήματος, την εξουσία και δύναμη στα σχολεία, την αξιολόγηση και το διαχωρισμό των μαθητών, την κοινωνική λειτουργία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, καθώς και το ρόλο των εκπαιδευτικών και των οικογενειών.
Η ταινία περιέχει σχεδόν 30 λεπτά κινουμένων σχεδίων και μια φανταστική δραματοποιημένη ιστορία που συνδέει τα επεισόδια.
Είναι η πρώτη Ισπανική ταινία που χρηματοδοτήθηκε μέσω της μεθόδου πληθοχρηματοδότησης και προβλήθηκε ταυτόχρονα σε 130 πόλεις, σε 13 χώρες, με συνολικό αριθμό 18.000 θεατών μέσα σε μια μέρα.
Η επίσημη ιστοσελίδα του ντοκιμαντέρ http://educacionprohibida.com/
Το φιλμ κυκλοφόρησε με την άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike license.
Η παρούσα δημοσίευση εντάσσεται σε μια ανίχνευση των προτάσεων (Education – the other side of the river) που υπήρξαν ή που αυτή τη στιγμή επιχειρούνται διεθνώς,για τη διαμόρφωση μιας παιδείας που αναζητεί την απελευθέρωση της γνώσης.
* Η σύνοψη που δημοσιεύεται πιο πάνω είναι της "Phaedra", η οποία έχει μεταφράσει στα ελληνικά το ντοκιμαντέρ.
(πηγή κειμένου; https://uncensoredstories.wordpress.com)


Σημείωση δική μου: Πολύ καλό και δυνατό ντοκιμαντέρ. Ακόμα κι αν δεν συμφωνείς πλήρως με όλες τις απόψεις που φιλοξενούνται στην ταινία, δεν μπορείς να αναγνωρίσεις ότι κάποιοι εκπαιδευτικοί δεν σταματούν ποτέ να αναζητούν μια καλύτερη εκπαίδευση. Μπράβο τους!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου