500.000 διαστημικά σκουπίδια περικυκλώνουν τη Γη


Τα διαστημικά σκουπίδια έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους στο διάστημα όταν ξεκίνησε η αποστολή δορυφόρων στα τέλη της δεκαετία του 1950.
Κατά την τοποθέτηση και μετά την από χρόνια απόσυρση των δορυφόρων, δεν υπήρξε πρόβλεψη για τον καθαρισμό των σκουπιδιών που δημιουργούνται από τα κατεστραμμένα τμήματα των δορυφόρων. Έτσι διαστημικά σκουπίδια που κινούνται με ταχύτητα άνω των 27.000 χλμ την ώρα έχουν γεμίσει το διάστημα.
Η βαρυντική έλξη της Γης δεν αφήνει τα σκουπίδια να φύγουν προς το διάστημα, διατηρώντας τα σε τροχιά γύρω από την Γη, όπου και συγκρούονται με μεταξύ τους και δημιουργούν νέα, μικρότερα αλλά το ίδιο επικίνδυνα.
Ο μόνος τρόπος να λυθεί το πρόβλημα είναι να φέρουμε πίσω τα μεγαλύτερα αντικείμενα, αναφέρει ο Donald Kessler, επιστήμονας της ΝΑΣΑ.
"Αν είναι να κάνουμε κάτι πρέπει να το κάνουμε γρήγορα αφού όσο καθυστερούμε τόσο τα μεγάλα αντικείμενα υπάρχει περίπτωση να συγκρουστούν με μικρότερα και έτσι να μην μπορέσουμε να τα γυρίσουμε πίσω", τονίζει με συνέντευξή του τον Σεπτέμβριο στο Marketplace.
πηγήΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου