Ένας χαΐνης για την εκπαίδευση





Συνέντευξη στην Αθηνά Λύκου
(Provocateur.gr)

Όλη η κοσμοθεωρία, του σπουδαίου αυτού καλλιτέχνη, σε αυτήν τη συνέντευξη. Οι απόψεις του για την εκπαίδευση από το 12ο λεπτό και μετά.


"Τα θεμέλια της δυσλειτουργίας, της κατάθλιψης και του φόβου εδράζονται στο νοσηρό σύστημα της εκπαίδευσης. Η ιδρυματική εκπαίδευση είναι αποσπασματική και δεν μπορεί να προσφέρει σχεδόν τίποτα, αν δεν υπάρχει η παιδεία, που σημαίνει η περιρρέουσα ατμόσφαιρα. 

Η παιδεία πρέπει να είναι οι πλατείες, η γλώσσα, τα πρόσωπα που αναφέρουμε στην κουβέντα μας, ο ποιητικός τρόπος της κινησιολογίας. Δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ, ας πούμε στο ζωικό βασίλειο, να εγκλωβίζει τα παιδιά σε τέσσερις τοίχους, την ώρα που η ζωτικότητα σε αυτές τις ηλικίες χτυπάει κόκκινο.

 Όταν έρχονται τα παιδιά μου και μου λένε ότι σπουδάζουν ή φοιτούν, τότε τους λέω " Υπάρχει ένας δάσκαλος/α εμπνευσμένος, να σας εμπνέει, να αγκαλιάζει ερωτικά το αντικείμενο που αγαπά, να σας μεταδίδει αυτόν τον έρωτα; Εάν υπάρχει, τότε τα πράγματα δεν πρέπει να καταστραφούν ολοσχερώς.

Όταν λέμε αποτυγχάνει ένα παιδί, στην ουσία έχει αποτύχει συμπάσα η κοινωνία. Μια κοινότητα είναι υγιής όταν βρίσκει την κλίση, τη ροπή, την ιδιαίτερη προδιάθεση ενός νέου μέλους και τον βοηθήσει να βρει το δρόμο της προσωπικής αλήθειας. Τότε πραγματικά αυτός ο άνθρωπος έχει πιθανότητα να γίνει πάρα πολύ καλός. 



Δηλαδή να παίζει, να αγαπά τη ζωή του, να ερευνά παιχνιδιάρικα, να μην τον πτοούν οι δυσκολίες, να μην κουράζεται, να μην νιώθει την ανάγκη να επιτεθεί, να νιώθει πραγματικά χρήσιμος. Έτσι μετατίθεται ο πόλεμος από τη βαρβαρότητα της ύλης στην ανώτερη σύνθεση. Αν κοινωνία, αντί να παράγει αντίτυπα, δημιουργούσε μοναδικότητες, κάνεις δε θα είχε την ανάγκη να κρίνει, ούτε κανένας θα δεχόταν να κριθεί".



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου