28η Οκτωβρίου 1940: μάθημα για την ειρήνη






Οι στρατιωτικές παρελάσεις είναι ένα ψέμα δημόσια εκτεθειμένο που εμφανίζεται με το προσωπείο της πομπώδους δύναμης της αλήθειας. Είναι ένα από τα ψέματα θεμέλια του έθνους-κράτους. 


Η στρατιωτική παρέλαση δεν είναι μια φιέστα, γιατί αν ήταν τέτοια θα κάναμε γλέντια και γιορτές, δεν θα δείχναμε όπλα. Τα όπλα ένα κράτος δεν τα δείχνει στον εχθρό του. 

Όλη αυτή η επίδειξη, έχει να κάνει με τη δομή του έθνους-κράτους όπως αναπτύχθηκε στην πολεμική δημοκρατία και στον πολεμικό φασισμό της δεκαετίας του 1930 και αφορά μία θεώρηση του εξουσιαστικού πολιτικού λόγου εκείνης της εποχής, μέρος του οποίου είναι και η απαρχή των μαθητικών παρελάσεων."









..."Με την πεποίθηση ότι η θυσία τους δεν πήγε χαμένη, σήμερα περισσότερο από άλλοτε, ας κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη τους- ιδιαίτερα όλοι εμείς που αποτελούμε την εκπαιδευτική κοινότητα- και ας εμφυσήσουμε στα παιδιά μας την αγάπη στην ελευθερία και την ειρήνη, την αλληλεγγύη, αλλά και τον σεβασμό στα δικαιώματα όλων των συνανθρώπων μας. Η ιστορική μνήμη είναι το ανάχωμα ενάντια στα φαινόμενα ανόδου του φασισμού και του ρατσισμού σε όλη την Ευρώπη. Ας τη διαφυλάξουμε…."





Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος στην Ευρώπη



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου