Το σχολείο είναι το περιβάλλον που αποτελεί την κυριότερη πηγή άγχους για τα παιδιά.
Ειδικοί του πανεπιστημίου της Florida σε συνεργασία με την εταιρεία Better Place δημιούργησαν μία ηλεκτρονική πλατφόρμα που προσομοιώνει το σχολικό περιβάλλον.
Με αυτή την πλαφόρμα δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά που εμφανίζουν προβλήματα κοινωνικού άγχους να εξοικειωθούν με διάφορες καταστάσεις που συναντούν και σχολείο.
Οι ειδικοί πιστεύουν οτι με αυτόν τον τρόπο, σκηνοθετώντας δηλαδή μία σειρά από περιστατικά που συμβαίνουν και στην πραγματική ζωή, τα παιδιά μαθαίνουν να τα αντιμετωπίζουν πρώτα σε αυτό το ελεγχόμενο περιβάλλον. Οι επιστήμονες αισιοδοξούν πως με αυτόν τον τρόπο θα εξαλείφονται τα συμπτώματα κοινωνικής φοβίας.
Το λογισμικό απευθύνεται σε μαθητές 8 - 12 ετών, επειδή σύμφωνα με τους επιστήμονες στις συγκεκριμένες ηλικίες το σχολείο είναι το περιβάλλον που αποτελεί την κυριότερη πηγή άγχους για τα παιδιά.
Ο μαθητής κάθεται μπροστά στον υπολογιστή και αλληλεπιδρά με έξι εικονικούς χαρακτήρες (avatar) όπως θα έκανε και στην πραγματικότητα. Με τη διαφορά ότι αυτοί οι εικονικοί χαρακτήρες ελέγχονται από ψυχολόγους, μέσω υπολογιστών που βρίσκονται σε διαφορετική αίθουσα. Κάθε ψυχολόγος αναλαμβάνει κι από ένα από τα έξι avatar, δηλαδή τον διευθυντή του σχολείου, τον γυμναστή, τον δάσκαλο, τον «φασαριόζο» της τάξης, το «κορίτσι - ντίβα» του σχολείου ή τον καλύτερο μαθητή και όλοι μαζί «σκηνοθετούν» στο εικονικό σχολείο μια σειρά από σενάρια που απαιτούν ολοένα καλύτερες κοινωνικές δεξιότητες από το παιδί – ξεκινώντας από τη γνωριμία με τους «συμμαθητές» του και φτάνοντας μέχρι τα κάθε είδους πειράγματα που μπορεί να αντιμετωπίσει από τον «νταή» του σχολείου.
Οι πρώτες δοκιμές θα διαρκέσουν 12 εβδομάδες και γίνουν αυτό το καλοκαίρι, ενώ σε αυτές θα συμμετάσχουν 30 παιδιά με συμπτώματα κοινωνικής φοβίας.
αναδημοσίευση από lifo.gr
Άριστη ενέργεια! Η αλήθεια είναι πως η ένταξη στη σχολική μικροκοινωνία δεν είναι θέμα επιλογής αλλά υποχρεωτική κατάσταση και δεν υπήρχε - μέχρι τώρα - κάποιος αποτελεσματικά "ομαλός" τρόπος εξοικείωσης των τρυφερών ηλικιών..."σε ρίχνουν στα βαθιά και, θέλεις δε θέλεις, θα κολυμπήσεις"....μια κατάσταση που έχουμε αντιμετωπίσει όλοι μας και, είτε καταφέραμε να "κολυμπήσουμε", ή παλεύαμε να κρατηθούμε στην "επιφάνεια"....
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε την εικονική προσωμοίωση όμως, παρέχεται η ανάλογη ψυχολογική εκπαίδευση ούτως ώστε να ξέρει ήδη ένα μικρό παιδάκι τις πιθανότητες του τι πρόκειται να αντιμετωπίσει, κι αυτό σίγουρα θα έχει πολύ θετικά αποτελέσματα στο σύνολο της σχολικής κοινωνίας...
Συμφωνώ. Και εγώ νομίζω ότι αυτή η προσπάθεια κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ως ένα πρώτο βήμα επίλυσης του προβλήματος.
ΑπάντησηΔιαγραφή