Πνιγμένη στο... νέφος που προκαλούν τα τζάκια και οι σόμπες η Αθήνα!





Σημερινή φωτογραφία της Αθήνας
(πηγή: protothema.gr)

Ζητείται επειγόντως λύση!

Αιθαλομίχλη: Επιπτώσεις στην υγεία

Βέβαια, τα τζάκια δεν είναι η μοναδική πηγή μόλυνσης του αέρα. Η αιθαλομίχλη προκαλείται και από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων, τη βιομηχανική δραστηριότητα και τις πυρκαγιές. Οι ρύποι που προκαλούν μεγαλύτερη ανησυχία για τη δημόσια υγεία περιλαμβάνουν αιωρούμενα σωματίδια όπως, το όζον, το διοξείδιο του αζώτου και το διοξείδιο του θείου. Τα σωματίδια διεισδύουν στους πνεύμονες και εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος επιφέροντας καρδιαγγειακές, εγκεφαλικές και αναπνευστικές επιπτώσεις. Τουλάχιστον το 70% των πρόωρων θανάτων οφείλονται σε καρδιακές προσβολές και αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια. Το 2013, τα αιωρούμενα σωματίδια θεωρήθηκαν ως αιτία καρκίνου του πνεύμονα από τον Διεθνή Οργανισμό για την Έρευνα στον Καρκίνο (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Στις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες τόσο η μακροπρόθεσμη όσο και η βραχυπρόθεσμη έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να οδηγήσει σε δυσχέρεια αναπνευστικής λειτουργίας, αναπνευστικές λοιμώξεις και επιδεινούμενο άσθμα. Οι έγκυες έχει διαπιστωθεί ότι όταν εισπνέουν μολυσμένο αέρα διακινδυνεύουν το σωματικό βάρος του παιδιού τους να είναι χαμηλό και να γεννήσουν πρόωρα. Υπάρχουν δε ολοένα αυξανόμενες ενδείξεις ότι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι μπορεί να επηρεάσουν τη νευρολογική ανάπτυξη των παιδιών.



3 σχόλια:

  1. Η "λύση" είναι κάτι πολύ σχετικό...όσο το πετρέλαιο διατηρεί την τιμή του σε αστρονομικά επίπεδα, ο ταλαιπωρημένος οικονομικά Έλληνας δεν έχει πολλά περιθώρια..ή θα ζεστάνει το κοκαλάκι του, ή θα ψοφήσει από το κρύο...όλα είναι θέμα επιβίωσης, γιατί βλέπετε, το μόνο που απασχολεί τους εθνικούς μας φωστήρες είναι το "πότε άλλαξαν τα στοιχεία της Λίστας Λανγκάρντ" και τίποτε άλλο...εκείνοι βέβαια, μια χαρά ζεσταίνονται...εμείς όμως; Μιλώντας προσωπικά, έκανα την παράτολμη και ριψοκίνδυνη πράξη του να βάλω πετρέλαιο μια βδομάδα πριν τα Χριστούγεννα. Όχι κάποια εξωφρενική ποσότητα, 500 λίτρα όλα κι όλα...Λοιπόν: 740€ ευρώ επιβάρυναν την πιστωτική μου κάρτα...Τόσο πλήρωνα πριν 2 χρόνια για τα 1200 λίτρα...κάθε πότε ανάβω το καλοριφέρ μου; Μόνο 2 ώρες την ημέρα, για να "σπάει" την υγρασία και το κρύο σε όλο το σπίτι...τις υπόλοιπες ώρες, λειτουργώ 2 air cοndition κι έναν θερμοπομπό (που κάνει δουλειά - ευτυχώς)...δεν είναι όμως σε καμία περίπτωση η ίδια απόδοση θέρμανσης όσο η κεντρική του καλοριφέρ, αλλά τί να κάνεις; Συμπερασματικά λοιπόν, δεν θεωρώ το νέφος από την καύση ξύλων και πέλετ το μείζον πρόβλημα...η αξιοπρεπής επιβίωσή μας πρέπει να μπαίνει πάνω απ' όλα...και μιλάω ειλικρινά: Αν είχα τη δυνατότητα να αγοράσω ειδική σόμπα για καύση του ενός ή του άλλου, θα το έκανα χωρίς δεύτερη σκέψη κι έτσι, θα συνέδραμα κι εγώ στη δημιουργία της αιθαλομίχλης χωρίς καμία μα καμία ενοχή....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πόσο δίκιο έχεις! Είναι ανεπίτρεπτο στις μέρες μας να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση οι πολίτες σ' ένα αγαθό όπως είναι η θέρμανση. Τη λύση πρέπει να τη δώσουν αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις και όχι οι απλοί πολίτες. Δεν πρέπει η οικονομική κρίση να γίνει και ανθρωπιστική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολλά βασικά αγαθά είναι "ανεπίτρεπτα" πια στις μέρες που διανύουμε φίλτατε ζωηρέ μας μαθητή...και πολύ σοφά ελάλησες: Δεν πρέπει η οικονομική κρίση να γίνει ΚΑΙ ανθρωπιστική. Έλα όμως που τελικά, αυτά τα δύο είναι συγκοινωνούντα δοχεία....το ένα έπεται του άλλου...Η προσωπική μου άποψη πάνω στο θέμα "αιθαλομίχλη από καύση ξύλου κλπ" είναι η εξής: Οι φωστήρες μας την "πάτησαν" με το πετρέλαιο (και το ίδιο έγινε και με τη χρήση του φυσικού αερίου: Εφ' όσον στη χώρα μας είναι όλα φτιαγμένα έτσι ώστε να μην υπάρχει υγειής ανταγωνισμός αλλά όλοι να' χουν ένα κομμάτι της πίτας, το φυσικό αέριο είναι λίγο φθηνότερο από το πετρέλαιο...με το πετρέλαιο στα ύψη, ανεβαίνει κι αυτό και γίνεται επίσης ασύμφορο. Αφού λοιπόν ο κοσμάκης δεν έχει για να βάλει πετρέλαιο ή να καίει αρκετά φυσικό αέριο ( με συνέπεια να χάνονται οι φόροι για το κράτος ) ετοιμαστείτε να πληρώσετε "χρυσά" τα πελετ και τα ξύλα...για αυτό το λόγο γίνεται τώρα αυτός ο ντόρος: Για να λειτουργήσει ως άλλοθι ( έξτρα φόρος περιβάλλοντος και "τρίχες κατσαρές" .) Πάλι ο φουκαράς ο πολίτης θα "πληρώσει τη νύφη"...αμάν πια!!! Σιχαθήκαμε να πληρώνουμε τους "γάμους" σας κύριοι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή