Η "πικρή" αλήθεια για τη ζάχαρη






«Έκαψαν τα πάντα. Ακόμα και το ρύζι! Δεν μας επέτρεψαν ούτε να το μαζέψουμε πρώτα». 

Δώδεκα χιλιάδες άνθρωποι στην Καμπότζη είδαν τη ζωή τους να αλλάζει σε μια στιγμή! Τρεις κοινότητες καταστράφηκαν και περισσότερα από 110.000 στρέμματα ορυζώνων καταπατήθηκαν. Οι εταιρίες ζάχαρης αρπάζουν από χιλιάδες αγρότες τη γη τους, ενώ όσοι προσπαθούν να αντιδράσουν αντιμετωπίζουν ωμή βία από τις δυνάμεις καταστολής.

Τι σχέση έχω εγώ;

Σχεδόν όλη η ζάχαρη που παράγεται στην Καμπότζη καταλήγει στην ευρωπαϊκή αγορά, δηλαδή στα γλυκά, τα αναψυκτικά, στις τροφές που καταναλώνεις καθημερινά. Κανείς μας δεν θέλει να καταναλώνει προϊόντα που έχουν παραχθεί με τόσο άδικο και βίαιο τρόπο. Πρέπει όλοι να ασκήσουμε πίεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σταματήσει την καταστροφική πρακτική της.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα αντιδράσει εάν δεν υπάρξει μια δυνατή πίεση από εμάς.  Ζητάμε να γράψεις άμεσα στον Επίτροπο Εμπορίου Karel de Gucht για να «παγώσουν» προσωρινά οι εισαγωγές ζάχαρης από την Καμπότζη μέχρι τα περιστατικά αρπαγής γης να σταματήσουν.

Χιλιάδες αγρότες στην Καμπότζη χάνουν καθημερινά τη γη τους εξαιτίας των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών που εκμεταλλεύονται τις τεράστιες εκτάσεις ζαχαροκάλαμων. Πολλοί από αυτούς οδηγούνται στην εξαθλίωση και αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Guardian», μια από τις επιχειρήσεις που έχουν αναλάβει – για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης – τις εισαγωγές μεγάλης ποσότητας ζάχαρης στην Ευρώπη είναι και η Tate & Lyle. Η παιδική εργασία, οι απαλλοτριώσεις εξπρές και η δημιουργία ενός κλίματος τρομοκρατίας σε μεγάλα τμήματα της Καμπότζης είναι ορισμένες μόνο από τις κατηγορίες που εξαπολύουν ακτιβιστές κατά της συγκεκριμένης εταιρείας.
Από την πλευρά της πάντως η Tate & Lyle διέψευσε το Σάββατο πως ευθύνεται για την παραβίαση ατομικών ελευθεριών, υπογραμμίζοντας ότι τηρούνται όλες οι προβλεπόμενες διατάξεις της διεθνούς εργασιακής νομοθεσίας. Παράλληλα αρνήθηκε πως χρησιμοποιεί μικρά παιδιά στις φυτείες.


Δείξε την αλληλεγγύη σου. Πίεσε τον Επίτροπο Εμπορίου Στείλε τώρα την επιστολή: κλικ  εδώ





(πηγές: http://www.actionaid.gr/Cambodia, http://www.ellinikigeorgia.gr/kamppotzi-zaxari)





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου