"Οι περιπέτειες του Χακ Φιν" (Μαρκ Τουέιν)Στις 10 Δεκεμβρίου του 1884, κυκλοφόρησε στη Μεγάλη Βρετανία το βιβλίο του Mark Twain, Περιπέτειες του Χάκλμπερι Φιν (στις ΗΠΑ κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του επόμενου χρόνου). Αναμφισβήτητα ένα από τα σημαντικότερα αμερικάνικα μυθιστορήματα — πρωτοπόρο και, ως εκ τούτου, αμφιλεγόμενο.
Οι περιπέτειες του Χακ Φιν είναι ίσως το πιο αγαπημένο αμερικανικο μυθιστόρημα που γράφτηκε ποτέ. Εδώ ξαναζεί η περίοδος του ρομαντισμού και της περιπέτειας στο ποτάμι, καθώς ο Χακ Φιν και ο φυγάδας σκλάβος Τζιμ ξεγλιστρούν στο μεγαλόπρεπο Μισισσιπή για να μπλεχτούν στις περιπέτειες που έκαναν αυτό το βιβλίο ορόσημο στη λογοτεχνία. 

Είναι ένα βιβλίο για την ταυτότητα, για το φυλετικό ζήτημα, για την εσωτερική σύγκρουση της συνείδησης του ήρωα με τις επιταγές της κοινωνικής νόρμας. Η φιλία και η εμπιστοσύνη που αισθάνεται ο Χακ για τον νέγρο Τζιμ επικρατεί, εν τέλει, αλλά όχι εύκολα, όχι χωρίς δυνατές —και αριστοτεχνικά αποτυπωμένες στο μυθιστόρημα— συγκρούσεις. Μέχρι και η παρενδυσία, με τη μορφή τής —αναγκαίας για την πλοκή— μεταμφίεσης του Χακ σε κορίτσι, επιστρατεύεται για να υποδηλώσει τη δυσφορία του ήρωα με τον ρόλο που του επιβάλλει η κοινωνία: κανονικά, αυτό που πρέπει να κάνει είναι να καταδώσει τον φίλο του τον Τζιμ. Δεν τον καταδίδει, όμως.

"Έσκασε ένας κύλινδρος του ποταμόπλοιου".
"Χριστέ και Παναγία! Χτύπησε κανείς;"
"Όχι μαντάμ. Σκοτώθηκε ένας αράπης".
"Ε! ευτυχώς. Γιατί καμιά φορά σκοτώνονται άνθρωποι".(πηγές κειμένoυ: Γιώργος Τσακνιάς, εκδόσεις Πρωτοπορία και εκδόσεις Ζαχαρόπουλος)


Το συνιστώ ανεπιφύλακτα και για μικρούς και για μεγάλους!
Σχόλια